Nou comerç, nova societat

24_alejandro-goniDes de fa temps ens omplim la boca dient que quean comprem decidim quina societat volem. I és així: comprar a comerços propers, d’aquí i productes també fets o produïts aquí, fa que els beneficis es quedin a Catalunya. I, per tant, aquests comerços i indústries no moren i els nostres barris mantenen una cohesió i una vida pròpia que ens dóna seguretat a tots.

Tot això, que és tant bonic, i que explicat dins una coherència narrativa resulta molte entenedor, de vegades s’estavella amb la realitat. Una realitat més dura, dins la qual molt del que comprem s’ha produït fora, lluny; i molt del que comprem ho fem a empreses de qui sap on, que paguen poc als treballadors i que s’enduen els beneficis fiscals fora del nostre país.

Malgrat tot, els nostres polítics ens  diuen que això és la modernitat, i ens parlen del nombre de llocs de treball que creen les noves grans superfícies. Cap d’ells ens parla dels qui engreixen la cua de l’atur perquè el seu petit comerç, on treballaven, ha tancat per culpa de les noves implantacions.

Ara la realitat comercial a Catalunya donarà un tomb espectacular amb l’arribada de grans empreses de venda online que, com veurem, de manera silenciosa aniran agafant quota de venda; i aquí ja no sabrem qui hi ha darrera, qui ho fabrica, qui ho ven, on van els impostos… Només anirem veient canvis en la nostra estructura social, canvis en els nostres barris i canvis també en la nostra manera de relacionar-nos com a conjunt humà. Tindrem un nou model de comerç. Tindrem també un nou model de societat?

Alejandro Goñi

President de PIMEC Comerç

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s