Orgull de Plaça

TripAdvisor, considerat el web de viatges més gran del món, ha situat la plaça Major de
Vic entre les 20 places amb més encant de tot l’Estat; no n’hi ha cap més de catalana.

ERRA, Miquel“En la seva grandiositat solemne, Vic posseeix una plaça única que li dóna fesomia i caràcter”. Ho va escriure fa exactament 40 anys mossèn Eduard Junyent, a La ciutat de Vic i la seva història. Poc podia imaginar l’eminent arqueòleg i historiador vigatà que un bon dia, a través d’una xarxa anomenada internet, dels encants d’aquesta plaça se’n pogués fer ressò una plataforma de viatges, TripAdvisor, oberta a 350 milions de visitants únics cada mes i amb 96 milions d’usuaris registrats arreu del món. Un portal d’aquest web, Niumba, acaba de situar la plaça Major com una de les 20 amb més encant de tot l’Estat; la de Vic és l’única que hi figura de Catalunya.
“Fou l’existència secular del mercat a camp ras la que li ha donat l’origen i la formació. El mercadal originà la plaça”, recordava el mateix Junyent, en referència a un mercat –que es manté inalterable cada dimarts i cada dissabte– del qual es té constància des del segle IX. No seria fins als segles XVII i XVIII, però, que quedaria delimitat l’actual perímetre amb l’edificació de les cases. I és que fins a principis del segle XVII “els accessoris del mercat van envair la plaça amb modestes construccions destinades a estatges i obradors”. Curiositats com aquesta acostumen a sorprendre els turistes quan Xavier Cervera, guia i bon coneixedor de la lletra petita de la ciutat, els condueix pel centre històric. “Només la Plaça sola ja donaria per tota una visita”, assegurava aquest dissabte, després de guiar un grup de lleidatans. De fet, la plaça Major és, abans i tot de ser visitada, l’espai més conegut de la ciutat –i en això la càmera dels serveis meteorològics de TV3 hi té part de culpa–. Amb tot, un cop s’hi arriba “tothom quedat embadalit”, explicava Cervera. Més enllà de la immensitat i harmonia arquitectònica dels seus 7.600 metres quadrats, la Plaça convida a endinsar-se per la microhistòria que atresora cada una de les seves 53 porxades i dels edificis que la conformen.
“Mira, aquest edifici més estret, el de L’Snack, era un antic accés al pas de ronda de la muralla”, resseguia Cervera dissabte. Just a l’edifici del costat, dalt d’un balcó, s’alça una capelleta dedicada a sant Vicenç Ferrer, el predicador valencià que el 1409 va congregar milers de persones en favor de la pau. Per als més menuts, la Plaça també convida al joc: el de localitzar la imatge de la Mare de Déu de Fàtima, el rètol de pedra d’una antiga rellotgeria, els suports de quan la gent posava tendals “en les caloroses tardes de correbou”, o els “videoporters”, antics espiadors que conserven alguns dels sostres de fusta originals de sota les arcades. I dels elements visibles, als que ja han desaparegut. Costa d’imaginar, per exemple, que a l’entorn que ocupa la popular escultura del Merma s’hi aixecava una torre, testimoni del domini de la jurisdicció dels Montcada. I a l’espai diametralment oposat, a l’antiga plaça del Pallol, l’edifici que encara fa un queixal havia estat seu de l’administració municipal del gra i la palla. La Plaça convida també a observar els diferents edificis singulars que la conformen, cada un amb elements de totes les èpoques i estils.
“Lloc de passeig, de trobada, de descans, la Plaça és un indret harmònic arquitectònicament, construït a través dels temps, on es veuen petjades de totes les èpoques i conserva un equilibri més que notable”, havia descrit l’historiador Jordi Figuerola. Doncs això, orgull de plaça, ara oberta als ulls del món.

Miquel Erra

Font: El 9 Nou

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s