Les botigues del barri i les cadenes

1362484208178Llegeixo en aquest diari que Torrons Vicens ha obert una botiga al Quai de la Tournelle, a París. Aquesta empresa xocolatera catalana ja ha obert una sèrie de botigues pròpies, i altres en règim de concessió, en diverses poblacions. En la fotografia que il·lustra la notícia es pot veure el rètol de la botiga: «Nougat et chocolat depuis 1775». És a dir, gairebé 250 anys d’existència. I aquest fet m’ha dut a pensar en el naixement, la vida i la mort de les botigues. I en la paraula botiga, que si no m’equivoco té l’arrel en el grec, o bizantí, apotheke, fàcilment identificable amb el català apotecari i el castellà boticario.

Amb el temps, la paraula botiga s’ha popularitzat en català i s’ha aplicat a tots els establiments en els quals es venen diversos articles. I no sé per què, anys enrere, la paraula botiguer va ser pronunciada amb un to més aviat despectiu per alguns elitistes. És un fet difícil d’entendre en una societat com la catalana, que va dedicar-se fructíferament al comerç. I ara que he escrit la paraula comerç, penso que rebaixar el valor d’una obra –literària, artística– amb la qualificació de comercial és absurd, especialment quan la llengua catalana necessita –com qualsevol llengua– estar present en tots els àmbits.

Jo tinc simpatia pels botiguers, tot i que no en trobo a la meva història familiar. Però sento un gran respecte pels comerciants, perquè, com explica l’etimologia, comerciar significa negociació. És a dir: jo ofereixo i tu decideixes. Una botiga és l’escenari, d’un diàleg sense paraules, entre els objectes exposats i el visitant que mira.

Fins que, un dia, aquella porta ja no s’obre. Al meu carrer hi ha bastantes persianes metàl·liques abaixades. Les modestes botigues familiars depenen, sovint, d’uns fills disposats a viure darrera d’un taulell.

Una empresa és un equip que juga en una altra Lliga.

J. M. ESPINÀS

Font:  elperiodico.cat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s