Bloc "Seguint el fil de l'auca"

De model i de rebaixes

Anuncis

Ara si, ja hi ha rebaixes a tots els comerços. Uns, però, ja les van començar uns dies abans, en una conseqüència més del conflicte legal que mantenen els governs espanyol i català sobre la legislació comercial. La llei catalana, suspesa pel Tribunal Constitucional, preveu dos períodes de rebaixes l’any. Per a l’hivern, la data d’inici sempre havia estat l’endemà de Reis. En canvi, la norma espanyola -en vigor per defecte- permet fer i anunciar rebaixes quan el comerç vol. Enmig del contenciós, alguns establiments, i sobretot cadenes comercials, van decidir començar les rebaixes el diumenge abans – en un altre conflicte obert, aquests dels diumenges.
El problema de fons és les competències, per aquella dèria d’anar-nos imposant el cafè per a tots. En aquest cas, a més, per qüestionar el model comercial propi de Catalunya, recosit per acontentar diferents contrapesos en joc, i amb el petit botiguer sempre com a actiu més feble. Ara, en aquest joc d’interessos, tots legítims, ha estat bo de veure qui ha apostat per mantenir-se fidel a la legislació catalana, malgrat trobar-se en stand by, i que ha preferit tirar pel dret.
Si a tot plegat, s’hi barregen els diferents eufemismes amb què, des de fa temps, s’emmascaren les rebaixes -digues-li descomptes especials, digues-li oportunitats- benvinguda la confusió general, tant per al sector com per als consumidors.

Miquel Erra
El 9 nou (divendres, 9 de gener de 2015)

Anuncis

Anuncis